“La formació dual és una aposta d’èxit, hem de tendir a aquest tipus de col·laboració on tothom hi guanya”

ADRIANA DELGADO, ALCALDESSA DE SANT VICENÇ DE CASTELLET

Quina és la funció principal que es desenvolupa des de les administracions locals?

Els Ajuntaments, per normativa, poden promoure tota mena d’activitats i prestar tots aquells serveis públics que contribueixin a satisfer les necessitats del veïnat. Hi ha competències pròpies, delegades i voluntàries, i uns serveis mínims obligats a prestar, en funció de les característiques del municipi. En el cas de Sant Vicenç de Castellet són: enllumenat públic, cementiri, recollida de residus, neteja viària, proveïment domiciliari d’aigua potable, clavegueram, accés als nuclis de població i pavimentació de les vies públiques, biblioteca i tractament de residus. En funció de les necessitats i decisions polítiques es poden ampliar els serveis i els equipaments, que requereix també més recursos a dedicar-hi.

És complex el funcionament intern d’un Ajuntament?

Sí, molt, i crec que més del que la gent es pensa. Fins i tot jo, que feia anys que estava a l’oposició al consistori, he conegut ara la realitat i la complexitat de l’administració local. Els processos administratius són garantistes, que és molt correcte, però també llargs i complexos, perquè hi ha molta normativa que hem de complir obligatòriament.

La covid-19 us ha obligat a reinventar-vos?

Ens ha sacsejat a tots, també a les administracions. Hem hagut d’enfocar-nos molt més en les necessitats immediates, i no tant en la planificació i execució a més llarg termini. Hem hagut de canviar prioritats i, sobretot, tempos, i tenir el màxim de capacitat d’adaptació possible. El més complicat ha sigut i és poder respondre ràpidament a totes les indicacions superiors tenint en compte la complexitat dels processos administratius i la manca de recursos en un moment tan complex. Tot i això, hem fet un esforç enorme per aprovar ajuts a diversos perfils en un Pla de Reactivació. El consistori no s’ha aturat en cap moment i s’han prestat els serveis essencials durant aquests mesos, en què a més s’ha assumit –i incrementat- el servei de neteja, i s’han hagut de condicionar nombrosos espais, entre altres actuacions.

D’un futur treballador què valoreu més, les seves competències tècniques (les de l’ofici, les que han après formant-se) o les transversals (treball en equip, actitud, creativitat, proactivitat, etc)?

Els processos selectius a l’administració estan molt pautats, però és important tenir present les dues competències, tant les tècniques, per a la realització de les tasques del lloc de treball, com les transversals, que són les que aporten un valor afegit. Davant de dos currículums iguals, les que acaben decantant la balança i valorar-se més són les transversals, ja que són les que donen aquest valor afegir a la persona.

Creieu que els centres de formació professional com el nostre són importants per a administracions com la vostra?

Sí, i tant. Es col·labora a l’hora d’acollir alumnes en pràctiques, aspecte que és molt important, ja que genera beneficis a l’Ajuntament, perquè aporten coneixements actualitzats i proporcionen una altra visió i perspectiva, mentre els alumnes aprenen a fer aquesta feina. Per altra banda, també és important, pel que fa el servei d’ocupació municipal, per poder assessorar a les persones que volen seguir formant-se.

Què creieu que hauríem de millorar o fer als centres de formació professional per tal que els futurs treballadors de la institució que representeu tinguin un perfil més alineat?

Entenent que seria una persona que es podria incorporar en qualsevol àrea de l’Ajuntament, hauria de seguir el procediment establert, que és presentar-se a les bases establertes de la convocatòria, molt pautat com us deia, però més enllà d’això, considero que la realitat del moment demanda perfils polivalents, transversals i amb capacitats digitals.

Creieu que s’ha d’apostar per la gent jove? Tenen talent?

Evidentment, són el futur! S’ha d’apostar per la gent jove, pel seu talent, i que el puguin fer aflorar més enllà dels resultats acadèmics.

Com ha estat la col·laboració en pràctiques/Dual que heu fet amb l’escola?

Ha estat i és bona. El fet d’incorporar joves a la nostra organització és molt positiu, perquè tenim una estructura de personal bastant estàtica i el fet d’incorporar persones joves, ni que sigui per un temps, dona aire fresc, renovació, i, a més, dels joves sempre es treuen coses positives, com la il·lusió que posen, i les competències digitals, que solen ser bastant desenvolupades. Crec que ells aprenen però nosaltres també d’ells/elles.

Recomanaries a altres empreses la col·laboració en pràctiques/Dual?

Sí, és clar. Necessitem gent formada, i vosaltres un lloc on poder aprendre i conèixer el dia a dia professional. La formació dual és una aposta d’èxit, hem de tendir a aquest tipus de col·laboració on tothom hi guanya.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ  DE DADES
Responsable ESCOLA DE FORMACIÓ PROFESSIONAL MONTSERRAT
Finalitat Respondre a les consultes que realitzen els usuaris
Legitimació Consentiment de l’interessat.
Destinataris No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal.
Drets Accedir, rectificar i suprimir dades, així com altres drets, com s’explica en la informació addicional.
Informació Addicional Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí.

Sessions informatives

Sol·licita la teva visita mitjançant aquest formulari o enviant un email a colmontserrat@xtec.cat

Les visites es realitzaran de dilluns a partir del dilluns 6 de maig a les 18:00h Selecciona a continuació, la sessió en la que estàs interessat