Manifest dels alumnes de 1r d’Integració Social amb motiu del Dia internacional de les Persones amb Discapacitat

 

El 3 de desembre es commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, instaurat per l’organització de les Nacions Unides fa més de 20 anys. El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat té com a objectius sensibilitzar l’opinió pública sobre els temes relacionats amb la discapacitat i promoure la presa de consciència pel que fa als beneficis que generaria la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.

 Som els alumnes de primer d’Integració Social de l’Escola Montserrat i FEDAC Manresa. Volem fer un manifest per reivindicar els drets de les persones amb discapacitat.

  • Aquest és un col·lectiu que està molt exclòs en la societat, ja que tot i que ha millorat molt la seva qualitat de vida en els últims anys, es segueix parlant de discapacitat amb un context anormal.
  • El nostre objectiu és normalitzar la discapacitat, ja sigui intel·lectual o física. Hem de fer visible que la discapacitat afecta un 15% de la població i que qualsevol de nosaltres per diferents situacions de la vida pot arribar a conviure amb una.
  • Des d’Integració Social reivindiquem també que els productes de suport tenen preus desorbitats i no faciliten la vida a les persones amb diversitat funcional.
  • Afegit a això, l’exclusió social i la desigualtat estructural segueix situant a aquest col·lectiu fora de la societat, per exemple, tan sols a Espanya, la taxa d’atur del col·lectiu és del 26%, evidenciant la desigualtat en la que viuen aquestes persones.
  • Un altre punt molt important a destacar és la falta de recursos en l’àmbit de la salut mental, ja que hi ha una llista d’espera exageradament llarga i hi ha una falta de pressupost evident. Si s’hi destinessin més diners a la salut i no a altres projectes menys importants, la situació milloraria exponencialment.
  • Per finalitzar afegim que si tractes una persona discapacitada com si fos incapaç d’aconseguir res, aquesta persona al final fracassarà; si li fas creure que podrà fer grans coses, això és el que acaba succeint, i si creus en ells et sorprendran. Hem de recolzar les seves capacitats i fer-los veure què hi ha en comptes d’allò que no hi és. Tal com assenyalen els ODS, hem de lluitar per l’eliminació de les desigualtats i per una societat més justa, que tingui en compte totes les necessitats dels seus habitants .

El lema d’aquest any és UN DIA PER A TOTS, però creiem que s’hauria de tenir present tots els dies del any.

Crèdits

Disseny i programació web

pikstudio

Fotografia

Mercè Rial