UPDATE FP, creativitat i innovació a les aules

dolors utreraM. Dolors Utrera, professora de l’Escola Montserrat

Avui en dia, el sistema educatiu està vivint un moment d’intensos canvis. Els processos d’ensenyament i aprenentatge han de poder encaixar en una societat que es desenvolupa ràpidament i on la noció de coneixement s’està transformant.

Sota aquest marc, i en els últims anys, els professionals de l’educació cada vegada prenem més consciència de la importància d’educar alumnes capaços d’aprendre a aprendre, flexibles, competents en gestionar el seu propi coneixement i en pensar de manera autònoma. La creativitat i les habilitats per adaptar-nos a noves situacions esdevenen competències imprescindibles.

L’escola més tradicional ha prioritzat la memorització i el pensament convergent, i aquest model de poc ens serveix en un moment com l’actual, on cal potenciar la creativitat i el pensament divergent  que seran els que ens conduiran pel camí de la innovació i ajudarà als alumnes d’avui en dia a pensar i a preparar-se per un futur lluny de l’era de la industrialització.

Per tot això l’Escola Montserrat amb la col·laboració de l’escola Joviat de Manresa, hem organitzat el primer UPDATE FP, que es va executar el dia 5 de maig a  Sant Vicenç de Castellet.

La finalitat de L’UPDATE FP era aconseguir dur a terme una  trobada d’interescoles on els alumnes i els professors exposessin actualitzacions dels procediments i metodologies d’actuació pràctica de processos assistencials i educatius corresponents als currículums educatius,  potenciant la innovació a les aules, amb diferents objectius:

  • Saber promoure una ensenyament creatiu en el dia a dia a l’aula. Entenent la creativitat com una habilitat que va molt més enllà del món de les arts i que s’estén a totes les àrees de coneixement.
  • Endinsar-nos en les noves metodologies docents en projectes interescoles.
  • Facilitar eines per innovar a l’aula. Els projectes d’innovació educativa poden generar idees a l’hora de planificar activitats i propostes.

Innovar és crear, crear noves maneres d’ensenyar i a la vegada ser conscients del paper que juga la creativitat i la innovació en la resolució de problemes i l’aprenentatge.

Amb tot això som conscients que obrim un portal d’incògnites sobre el paper de l’escola i del professorat en el desenvolupament de la creativitat i de com cal estimular-la, de com estimular la curiositat, la motivació, la passió per aprendre i l’autonomia, potenciar les relacions, generar idees, dissenyar projectes d’emprenedoria i innovació, prendre decisions, …

La metodologia d’aquesta trobada entre diferents escoles ha estat pràctica per tal de compartir experiències i apropar-nos als plantejaments teòrics i pràctics del dia a dia dels professionals de l’educació i dels alumnes que van assistir a l’acte. Durant tot un matí s’han presentat diferents ponències amb la participació de diferents escoles, on alumnes i professors van poder compartir experiències innovadores a l’aula que es poden anar incorporant a altres escoles en les seves pràctiques pedagògiques i que ens va permetre reflexionar sobre diferents aspectes per tal de millorar la nostra pràctica educativa i el rendiment dels nostres alumnes.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ  DE DADES
Responsable ESCOLA DE FORMACIÓ PROFESSIONAL MONTSERRAT
Finalitat Respondre a les consultes que realitzen els usuaris
Legitimació Consentiment de l’interessat.
Destinataris No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal.
Drets Accedir, rectificar i suprimir dades, així com altres drets, com s’explica en la informació addicional.
Informació Addicional Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí.

Sessions informatives

Sol·licita la teva visita mitjançant aquest formulari o enviant un email a colmontserrat@xtec.cat

Les visites es realitzaran de dilluns a partir del dilluns 6 de maig a les 18:00h Selecciona a continuació, la sessió en la que estàs interessat