10 consells per trobar feina

Lídia López, orientadora professional a l’Escola Montserrat

I ara, com busco feina? Aquesta és la pregunta que molts/es de nosaltres ens fem quan busquem la nostra primera feina, quan per una situació concreta deixem d’estar actius al mercat laboral, o en els casos que volem millorar la nostra situació laboral.

Tot parteix de marcar objectius i tenir un mètode. Per això tenir uns breus consells ens pot ajudar per planificar-nos en la nostra recerca. Els 10 consells que et poden portar a l’èxit.

1-      L’autoconeixement. Tant si volem buscar la nostra primera feina com si estàs a l’atur, has de partir de coneixement de tu mateix. Saber les teves capacitats, motivacions, aspiracions etc. Tenir clar a quines feines vols optar i que s’ajustin al teu perfil. Això t’ajudarà a posar objectiu a la teva recerca de feina.

2-      El teu CV és la teva eina. És important que l’actualitzem i el preparem amb temps. Serà el teu primer contacte amb l’empresa. Ha de ser clar, concís. Intenta resumir en una pàgina la informació que és més rellevant sobre tu (la teva formació, experiència professional). Inclou un apartat on puguis definir-te breument, explica les tasques que has desenvolupat, i molt important els “objectius assolits”, és a dir que has aconseguit.  Si no tens experiència has de buscar dades que et puguin diferenciar,  posa la formació acadèmica i altra formació, les activitats realitzades encara que no siguin professionals.

 3-      Personalitza el teu CV per cada oferta. Tal com cadascú de nosaltres som diferents les empreses també. Per tant, cada oferta valora unes competències i uns requisits, això ens obliga adaptar el nostre CV , remarcant els punts clau que ens demanen en cada moment.

4-      Realitzar una carta de presentació. Aquesta carta l’has d’enfocar amb un caire motivacional, creatiu i proper. Ha de ser un resum de la informació més important. Destaca elements com l’experiència, elements que vulguis destacar sobre tu.  L’objectiu de la carta és ajudar-te a poder crear la teva marca personal en la teva autocandidatura.

 5-      Saber idiomes, un plus. Les titulacions són necessàries, però el mercat cada vegada és més global i les possibilitats d’optar a una feina ens pot limitar per no tenir un coneixements d’idiomes. Alguns estudis sobre mercat laboral marquen que els idiomes incrementen un 19% les possibilitats de feina.

 6-      La inscripció a ofertes. És molt important llegir amb cura els requisits de les ofertes, per veure la nostra adaptabilitat a les demandes del lloc de feina. Hem de tenir clar que tots/es no sabem fer de tot, el fet d’enviar les nostres autocandidatures a ofertes on no ens ajustem en experiència, formació etc. no ens ajuda en la recerca de feina. També és important poder fer el seguiment dels processos de selecció en els que esteu i que sou candidats/es preseleccionades, informa’t, contacta amb l’empresa… la teva actitud demostra l’interès per l’oferta.

7-      Busca informació sobre les empreses. Aquest element és important a l’hora  d’optar a un lloc de feina, o anar a una entrevista de selecció. Hem de conèixer qui serà el que ens pot contractar, podreu tenir una primera imatge de l’empresa. Informa’t o per internet o per possibles coneguts que tinguis o hagin tingut una relació amb aquesta empresa.

 8-      Aprendre a gestionar la recerca de feina online. Actualment internet és la principal font d’informació de feina. És aquí on les empreses publiquen les seves demandes. Hem de crear la nostra “identitat 2.0” , és a dir fer-nos visibles en xarxes professionals. Hem d’aprendre a crear i gestionar els nostres perfils de Línkedin, Twitter etc. Les empreses accedeixen als perfils socials dels candidats per aconseguir més informació de la persona que volen contractar.

 9-      Utilitza el “networking”.  Aquest aspecte és important per estar informats de possibles ofertes que no estan publicades o com el sector on volem treballar es mou. Hem d’ampliar el nostre cercle de contactes, per informar-los que estem buscant feina o que estàs obert a nous projectes professionals. Podem fer-ho mitjançant cursos, conferències, anar a fires d’interès o també estant actius a les xarxes socials.

 10-   Prepara les teves entrevistes. L’entrevista es converteix en la millor oportunitat per ser contractat. L’objectiu de l’entrevista és que l’entrevistador pensi que ets el millor candidat/a pel lloc. Per tant, evitar improvisar. Analitza mínim els tres punts forts i febles. Hi ha preguntes típiques que pots preparar com: per què vols treballar amb nosaltres?, què aportaries a l’empresa? o Perquè hem de seleccionar-te? Les podem preparar sempre aplicant naturalitat. Recorda cuidar el teu llenguatge no verbal i la teva  imatge. I per últim confia en tu i les teves capacitats per tal de poder transmetre seguretat.

 Per finalitzar, una reflexió. Cada situació és diferent, i poder heu utilitzat o esteu utilitzant algun d’aquests consells, però penseu que en tot procés de recerca de feina un factor clau és la tolerància a la fustració, que ens ajuda a poder adaptar-nos als canvis. I com tot el que volem,  requereix un esforç recordeu, “Els resultats que aconsegueixes estaran en proporció directa a l’esforç que apliques”. Denis Waitley

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ  DE DADES
Responsable ESCOLA DE FORMACIÓ PROFESSIONAL MONTSERRAT
Finalitat Respondre a les consultes que realitzen els usuaris
Legitimació Consentiment de l’interessat.
Destinataris No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal.
Drets Accedir, rectificar i suprimir dades, així com altres drets, com s’explica en la informació addicional.
Informació Addicional Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí.

Sessions informatives

Sol·licita la teva visita mitjançant aquest formulari o enviant un email a colmontserrat@xtec.cat

Les visites es realitzaran de dilluns a partir del dilluns 6 de maig a les 18:00h Selecciona a continuació, la sessió en la que estàs interessat