#25deNovembre

Marta Clemente - Professora de Formació Professional

Marta Clemente, professora de l’Escola Montserrat

Al voltant del 25 de novembre, que és el Dia internacional de l’eliminació de la violència contra les dones, i després de veure i llegir tot tipus de mitjans de comunicació, és quan la majoria de la població torna a despertar o reviure aquell sentiment de pena, ràbia, malestar, ira… pel que fa al maltractament que reben moltes adolescents,  noies i dones…

Cada vegada la societat està més sensibilitzada amb tot aquest tema però, tot i així, continuen donant-se situacions molt desagradables pel que fa a la convivència entre homes i dones.

Segons l’enquesta de violència masclista a Catalunya, elaborada per la Generalitat de Catalunya al 2018, una de cada quatre dones han patit algun fet especialment greu al llarg de la seva vida. A l’hospital Clínic de Barcelona s’han atès 400 víctimes durant el 2018. Totes aquestes dades ens fan pensar i reflexionar què és allò que no està fent bé la societat, on ens estem equivocant… Realment la resposta és tan complexa com les preguntes.

A la nostra Escola treballem que la convivència entre els alumnes sigui positiva sempre, independentment que la relació sigui entre noies, nois o nois i noies. Potenciem que siguin autònoms, que tinguin una capacitat de pensament crític i lliure (sempre amb respecte), que no es deixin manipular i que diguin allò que pensen i/o els preocupa fent ús de l’assertivitat.

Però si filem més prim, quines podrien ser les eines o estratègies a utilitzar perquè aquesta convivència anés més enllà de les aules? Sense cap mena de dubte, és l’educació.

  • Coeducació: les tasques han de ser dutes per qualsevol dels dos gèneres, no pot haver-hi una tasca assignada a un gènere concret, la imposició dels gèneres ha de ser abolida.
  • Des de l’Escola hem de vetllar perquè no es donin conductes de risc i fer una detecció prematura de les relacions abusives. Aquesta tasca no és atribuïble al professorat només, sinó als mateixos alumnes i companys.
  • Violència zero: mai s’ha de caure en la violència física o verbal com a mitjà de resolució de conflictes. És important educar els nostres alumnes creant espais de diàleg, que associïn que el covard no és el dèbil sinó l’agressor. I que, per suposat, NO, ÉS NO!
  • Valorar la individualitat de cadascun d’ells, ningú és ni millor ni pitjor que l’altre. Cadascú té la seva pròpia essència i a més a més té moltes coses a mostrar als altres.
  • No passar mai per alt els comentaris discriminatoris, masclistes, homòfobs… Han de tenir la capacitat de defensar-se a través de les paraules i no permetre que ningú els menyspreï per la seva condició humana.

Desprès de llegir tot això, algú pensarà: “Ja ho fem, ja ho treballem a les aules.” Doncs potser no és suficient. Però cal remarcar que aquesta no és una tasca exclusiva dels professors, les famílies tenen el paper més important i els mitjans de comunicació també hi tenen la seva responsabilitat.

Serà suficient quan deixi d’existir el Dia internacional per l’eliminació de la violència contra les dones.

 

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ  DE DADES
Responsable ESCOLA DE FORMACIÓ PROFESSIONAL MONTSERRAT
Finalitat Respondre a les consultes que realitzen els usuaris
Legitimació Consentiment de l’interessat.
Destinataris No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal.
Drets Accedir, rectificar i suprimir dades, així com altres drets, com s’explica en la informació addicional.
Informació Addicional Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí.

Sessions informatives

Sol·licita la teva visita mitjançant aquest formulari o enviant un email a colmontserrat@xtec.cat

Les visites es realitzaran de dilluns a partir del dilluns 8 d'abril a les 18:00h Selecciona a continuació, la sessió en la que estàs interessat