Competències, habilitats, actituds: perfil ocupacional

joan martiJoan Martí, cap d’estudis de l’Escola Montserrat

La nostra experiència amb empreses comença a ser ja llarga i extensa, per això podem dir, sense por a equivocar-nos, que les empreses estan interessades en conèixer quines actituds, habilitats o competències tenen els seus futurs treballadors, a part, evidentment, de la seva formació. Però està clar que volen gent totalment preparada i competent. Per això, cada cop més, hem de parlar de l’avaluació de les competències, malgrat que a l’Escola  ens agrada més parlar de l’entrenament de les competències. I com que ens agrada estar a l’alçada de les demandes professionals i nosaltres formem professionals, l’entrenament de les competències ha passat a formar part de la nostra metodologia.

I què és l’entrenament de les competències? Són aquells coneixements, habilitats pràctiques i actituds que són requerides per exercir un ofici o una orientació laboral. De fet hi ha una gran varietat de competències, i existeix la tipificació que en va fer una empresa alemanya i que agafo com a exemple. Aquesta empresa classifica les competències en metodològiques (nivells de coneixements requerits per certes tasques), tècniques (aplicacions pràctiques per realitzar tasques), socials (integració de l’individu a grups de treball i la seva resposta al desafiament social) i individuals (relacionats amb aspectes com la responsabilitat, la puntualitat…). La integració d’aquests 4 tipus de competències relacionades amb un ofici o activitat laboral ens dóna el seu perfil ocupacional. Per tant, podem saber com es pot desenvolupar l’alumne i com es comportaria en un lloc de treball, i aquesta informació té un valor inestimable avui en dia, ja que el resultat són treballadors plenament qualificats.

A la nostra Escola, a part de formar els nostres alumnes, els volem ajudar a obtenir aquestes habilitats, per tal que tinguin un perfil ocupacional adient. Per quin motiu?  Doncs perquè les empreses puguin saber quin tipus de treballador estan contractant i quin nivell d’habilitats i actituds té. I no només les empreses, als propis alumnes  els ajudarà a l’autoconeixement. Mentre entrenem les seves competències poden adonar-se de quines mancances tenen i millorar-les, així obtindran una imatge molt clara de quina és la seva situació laboral d’acord amb els seus coneixements i quines habilitats tindran per desenvolupar certes feines.

Aquesta mateixa setmana, i tenint en compte que competències o habilitats en comunicació en català, castellà i anglès són molt importants per a la inserció laboral, hem reforçat la figura de l’assistent de conversa amb una nova incorporació que treballarà les habilitats comunicatives en anglès.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ  DE DADES
Responsable ESCOLA DE FORMACIÓ PROFESSIONAL MONTSERRAT
Finalitat Respondre a les consultes que realitzen els usuaris
Legitimació Consentiment de l’interessat.
Destinataris No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal.
Drets Accedir, rectificar i suprimir dades, així com altres drets, com s’explica en la informació addicional.
Informació Addicional Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí.

Sessions informatives

Sol·licita la teva visita mitjançant aquest formulari o enviant un email a colmontserrat@xtec.cat

Les visites es realitzaran de dilluns a partir del dilluns 8 d'abril a les 18:00h Selecciona a continuació, la sessió en la que estàs interessat